پرتقال تامسون بزرگ از جمله میوه های محبوب و دارای ارزش اقتصادی بالایی است.
اندازه و درجه بندی پرتقال برای عرضه میوه به بازارهای داخلی و خارجی مورد نیاز است.
بنابراین مطالعه خواص فیزیکی پرتقال ضروری است.
برخی از خواص فیزیکی پرتقال درجه یک (بزرگ)، دو (متوسط) و سه (کوچک) مورد بررسی قرار گرفت.
این خصوصیات عبارتند از: ابعاد، جرم، حجم، سطح، تخلخل و ضریب اصطکاک ساکن.
قطر اصلی، متوسط و فرعی پرتقال درجه دو به ترتیب 1/84، 4/77 و 5/75 میلی متر بود.
حجم و جرم پرتقال درجه دو به ترتیب 8/217 سانتی متر مکعب و 4/215 گرم بود.
در مورد توده های پرتقال درجه دو، چگالی ظاهری و چگالی میوه به ترتیب 0.44 و 1.03 گرم در سانتی متر مکعب محاسبه شد.
تخلخل پرتقال های درجه یک، دو و سه به ترتیب 64/44، 39/49 و 2/51 درصد و کروییت آن ها به ترتیب 948/0، 931/0 و 923/0 بود.
زاویه استاتیک اصطکاک نارنجی درجه دو بر روی سطوح گالوانیزه، شیشه و تخته سه لا به ترتیب 20.2، 23.4 و 23.5 درجه است.
سه دسته پرتقال از نظر خواص فیزیکی به طور قابل توجهی با یکدیگر متفاوت بودند. جرم پرتقال از طریق تابع چند جمله ای درجه سوم که شامل میانگین قطر پرتقال است تعیین شد. تابع با ضریب تعیین 0.991 ارزیابی شد.
نمونه پرتقال منابع ویتامین C، قندها و برخی مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم، کلسیم و فسفر بود.
مقادیر تمام خواص شیمیایی آب پرتقال به جز pH از نظر آماری با توجه به ارقام متفاوت بود. میوه های Finike و W. Navel بیشترین ماده خشک و کل قند را دارند. آب ارقام آلانیا حاوی بالاترین میزان ویتامین C است.
نمونه پرتقال منابع ویتامین C، قندها و برخی مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم، کلسیم و فسفر بود.
مقادیر تمام خواص شیمیایی آب پرتقال به جز pH از نظر آماری با توجه به ارقام متفاوت بود.
بسیاری از خواص فیزیکی انواع پرتقال، طول، قطر، قطر متوسط هندسی، کروییت، حجم، سطح، سطح پیش بینی شده، جرم، تراکم میوه، ضریب اصطکاک ساکن و رنگ، از نظر آماری معنی دار هستند.